پیام گرامیداشت نهم مهرماه ، روز بزرگداشت سالمندان

انتشار محتوا: ۸ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۳۶:۵۰ قبل از ظهر
پیام دکتر لیلا صادق مقدم - دکترای تخصصی سالمندشناسی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی و دبیر کارگروه سلامت سالمندی مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت شهرستان گناباد به مناسبت روز جهانی سالمند

 گر شمس فروشد به غروب ، او نه فنا شد                           از برج دگر آن مه انوار برآمد (مولوی)                                 پیر شدن شاید تنها رویداد زندگی باشد که هم دلخواه و هم دلهره آور است .

ما در مقایسه با پیشینیان مان بیشتر عمر می کنیم ؛ این اتفاق لزوم ایجاد زیرساخت های مناسب و پیش بینی معضلات غیر قابل انکار را بوجود می آورد . مفهوم سلامت در دوران سالمندی در مقایسه با بقیه دوران زندگی تفاوت هایی دارد ، تغییرات سلامت با افزایش سن بیشتر مزمن و پیشرونده است تا برگشت پذیر؛  ضمن آن که سلامتی یک روند پویا است و با گذشت زمان مفهوم آن تغییر خواهد کرد و حتی یک فرد هم در طول زندگی خود ممکن است تعاریف مختلفی از سلامتی داشته باشد .
رویکرد های سلامت سالمندان از جنبه های پزشکی و عملکردی قابل بررسی است ؛ معاینات فیزیکی برای تعیین سلامت سالمندان و نیازهای سلامتی آنان ضروری است و در مدل عملکردی ، اعتقاد بر این است که همان چیزهایی که یک سالمند می گوید می تواند بهترین شاخص برای وضعیت سلامتی او و سیستم های حمایتی مورد نیازش باشد. به این معنی که  درک خود سالمندان از سلامت یک شاخص جهانی و مفید نشان دهنده سطح سلامت آنان است که با عناصر زیست شناختی و اجتماعی نیز در تعامل است . می توان گفت :  بررسی سلامت در سالمندان نسبت به دیگر گروه های سنی بیشتر جنبه ذهنی دارد. به همین دلیل بررسی وضعیت سلامت سالمند تنها نباید محدود به بررسی جنبه های پزشکی باشد.
سازمان ملل در سال ۱۹۸۲ شورای جهانی سالمندی را تشکیل داد و در همان سال طرحی را برای تعیین یک روز جهانی برای سالمندان ارائه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ این شورا ، اول اکتبر را روز جهانی سالمندان تعیین کرد.  در ایران همه ساله هفته ای تحت عنوان " هفته سالمند " تعیین و برنامه هایی متناسب  اجرا می شود .   شعار سال 1402 روز جهانی سالمند  " تحقق وعده های اعلان جهانی حقوق سالمندان " اعلام شده است .  
گروه سلامت سالمندی  دانشگاه علوم پزشکی گناباد از زمان ایجاد تا کنون ، همواره تلاش نموده است  تا دانش آموختگان این رشته  متعهد , آگاه و با دانش بروز در حیطه سالمندی با رویکرد خدمات محور و جامعه نگر بتوانند در جهت ارتقای سلامت سالمندان کشور ، گام های موثری را بردارند.

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس