سهراب احسان:

توجه به تغییرات اقلیمی، توسعه کشاورزی پایدار، آبخیز داری و ابخوانداری در منطقه جنوب خراسان رضوی نقش مهمی در توسعه اجتماعی، بهسازی محیط و ارتقای سلامت مردم دارد.

انتشار محتوا: ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۴۱:۲۹ قبل از ظهر
در راستای بررسی مسائل مربوط به تغییر اقلیم، توسعه کشاورزی پایدار و موضوعات مرتبط با سلامت جامعه، سلسله نشست هایی در قالب کارگروه های پژوهشی توسعه سلامت روستایی، سلامت و رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی دانش بنیان و سلامت محور به منظور بررسي اولويت ها و تدوین طرح های  پژوهشي در حوزه تغييرات اقليم، كشاورزي پايدار و سلامت برگزار گرديد.

پدیده تغییر اقلیم یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی جهان است که با انتشار روزافزون گازهای گلخانه ای بر سرعت آن افزوده شده است. به کارگیری بی رویه نهاده های تولید به منظور افزایش عملکرد طی دهه های اخیر و در نتیجه تخریب محیط زیست، اهمیت توجه به پایداری کشاورزی و استمرار تولید همراه با حفظ منابع طبیعی را دو چندان کرده است. بخش کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های متاثر از تغییرات اقلیمی است. تغییر اقلیم در عصر حاضر به عنوان مهم ترین تهدید در همه ابعاد توسعه پایدار از جمله ابعاد زیست محیطی،کشاورزی، امنیت غذایی و سلامت و بهداشت است.

در راستای بررسی مسائل مربوط به تغییر اقلیم، توسعه کشاورزی پایدار و موضوعات مرتبط با سلامت جامعه، سلسله نشست هایی در قالب کارگروه های پژوهشی توسعه سلامت روستایی، سلامت و رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی دانش بنیان و سلامت محور به منظور  بررسي اولويت ها و تدوین طرح های  پژوهشي در حوزه تغييرات اقليم، كشاورزي پايدار و سلامت با حضور اعضای كارگروه های مربوطه، آقای مهندس سهراب احسان از پژوهشگران و صاحب نظران حوزه تغییرات اقلیمی، آقای مهندس علایی کارشناس اداره منابع  طبیعی گناباد و کارشناسان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بهداشت محیط دانشگاه در محل اتاق رياست مركز تحقيقات برگزار گرديد.

دكتر مجيد نخعي استاديار سياستگذاري سلامت و رئيس مركز تحقيقات توسعه اجتماعي و ارتقاء سلامت دانشگاه در این جلسات ضمن مغتنم شمردن حضور افراد متخصص و دغدغه مند از ساير نهادها و ادارات در حوزه تحقيقات، در خصوص وضعيت پژوهش و برنامه ها و رسالت مركز تحقيقات نسبت به جامعه و ضرورت انجام پژوهشهاي مبتني بر نياز جامعه طرح بحث نموده و اعلام آمادگي كردند مركز تحقيقات از پروژه ها و طرح هاي پژوهشي همسو با اولويت ها و اهداف كارگروه هاي پژوهشي حمايت نماید.

آقاي سهراب احسان نیز در خصوص مشكلات اقليمي منطقه، كاهش ميزان بارندگي عدم توسعه كشاورزي پايدار و ضرورت انجام پژوهش در اين خصوص مباحثی را مطرح و پيشنهاد کردند با هماهنگي ادارات و سازمانهاي منطقه بويژه فرمانداري گناباد كار تحقيقاتي در زمينه بارور سازی ابرها، توسعه كشاورزي پايدار، آبخيزداري و آبخوانداري در منطقه جنوب خراسان رضوي و نقش آن در توسعه اجتماعی و سلامت مردم منطقه انجام پذيرد.

آقاي مهندس علائي كارشناس اداره منابع طبيعي گناباد در خصوص تاريخچه و وضعيت مقابله با بيابان زايي با توجه به تغييرات اقليمي طي پنج سال گذشته در شهرستان مطالبي را بيان نموده و اعلام آمادگي كردند كه از سوي اداره منابع طبيعي نيز حمايت هايي در خصوص انجام پژوهش هاي مشترك انجام پذيرد.

همچنين خانم دكتر تكتم پيكاني استاديار سلامت و رفاه اجتماعي نيز با اشاره به تاثير موارد ياد شده در سلامت و رفاه اجتماعي و رشد و يا كاهش شاخص هاي مرتبط با سلامت و رفاه اجتماعي مطالبي را مطرح نمودند.

آقاي دكتر علی محمد مختاري معاون پژوهشي مركز و استاديار اپيدميولوژي دانشگاه نيز در خصوص ضرورت تعريف دقيق معضلات موجود، امكان سنجي انجام مطالعات اكولوژيك و بررسي اثرات ناشي از مشكلات محيط زيستي بر سلامت جامعه اعلام نظر كردند.

در این جلسات پس از بحث و تبادل نظر ميان اعضاي شركت كننده مقرر گرديد آقاي مهندس حسن رضا ركني به همراه سرکار خانم مهندس افسانه اجرتی و دانشجويان تحصیلات تکمیلی بهداشت محیط دانشگاه،  خانم مهندس سعیده  کامی  و خانم مهندس هانیه محمدپور بررسی هایی را به منظور جستجوي كشورهايي كه عمل باروري ابرها را انجام داده اند،  جستجوي كشورهاي سازنده تجهيزات مربوط به باروري ابرها،  اثرگذاري باروري ابرها در كشورها،  پژوهش هاي مرتبط با تغییر اقلیم و کشاورزی پایدار، گياهان قابل كشت و توسعه در منطقه و عكس هاي ماهواره ای مرتبط، برآورد هزينه هاي اجرايي انجام اقدامات، تاثيرات زيست محيطي تغييرات اقليمي بر سلامت مردم و سلامت محيط انجام داده و اطلاعات مرتبط با اين موضوعات را براي جلسات بعدي جهت تکمیل پروپوزال گردآوري نمايند.

در نهایت مقرر شد با استفاده از ظرفیت های موجود در مرکز، توانمندی اعضای حاضر در جلسات و جلب مشارکت سایر محققین علاقمند و مرتبط، ضمن تداوم نشست ها، مسائل موجود از طریق تدوین طرح های پژوهشی مورد بررسی قرار گیرد.

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس